Amatorii de jocuri de noroc, identificați, arhivați și ”indezirabili”, în România: ce s-a schimbat

de: Alexandru Puiu
17 09. 2020

Manifestarea dependenței de jocuri de noroc ar putea fi semnificativ mai complexă în România, conform unui nou proiect de lege care schimbă ”regulile jocului”.

Dacă se va concretiza în lege, organizatorii de jocuri de noroc din România, de la păcănele la pariuri, trebuie să realizeze o bază de date referitoare la persoanele ”autoexcluse” și ”indezirabile”, în format electronic. Documentul este menit să ducă la interzicerea accesului la astfel de activități unor persoane ”cu probleme”. Proiectul legislativ respectiv este inițiat de liderul deputaților PNL, Florin Roman.

Dincolo de acest detaliu de fond care implică un efort semnificativ din partea proprietarilor de păcănele, o altă particularitate este mai importantă. Proiectul impune identificarea tuturor persoanelor care intră în sălile de jocuri de noroc și arhivarea acelor date pentru nu mai puțin de 5 ani. Cel puțin aparent, intenția din spatele acestui proiect nu are legătură cu banii, ci este menită să facă un bine societății și să atragă atenția asupra faptului că mulți amatorii de păcănele suferă de un viciu cu consecințe dezastruoase, pentru el și familia sa.

”Jocul patologic de noroc este o afecțiune cu mult mai intâlnită decât putem noi să intuim și asta pentru ca sunt prea puțini cei care o privesc drept boală. Însă familiile în care cel puțin un membru suferă de această tulburare de control a impulsului știu sigur că jocul patologic de noroc afecteaza sever nu doar viatța persoanei dependente, ci și a celor din jurul ei”, afirmă Florin Roman, care mai arată că o astfel de dependență interferează cu capacitatea de muncă și cu relațiile sociale ale persoanei.

Pentru a evita astfel de situații, liberalul propune, în proiectul menționat, completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocuriior de noroc cu prevederea: ”Organizatorii de jocuri de noroc întocmesc, în format electronic, bazele de date referitoare la persoanele autoexcluse si indezirabile. Bazele de date constituite la nivelul organizatorului se arhivează prin grija acestuia si se păstrează pentru un interval de minimum 5 ani de la constituire”.

Este important de reținut că una dintre doleanțele inițiatorului legii există deja în România, dar se referă doar la organizatorii jocurilor de tip cazino, nu include păcănele sau pariuri sportive. Operatorii de cazionuri au deja obligația menținerii unei evidențe cu persoanele care joacă pe o perioadă de 5 ani.

Singura problemă cu noul proiect este că nu include o definiție clară pentru conceptul de ”indezirabil”. În schimb, ”autoexcluderea” se face în baza unei cereri. Practic, o persoană dependentă poate solicita includerea într-o bază de date pentru a nu mai fi acceptat într-o locație de păcănele.

”Astfel, propunerea legislativă urmărește completarea Ordonanței de urgență nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc prin introducerea în sarcina organizatorilor jocurilor de noroc a unei baze de date în format electronic centralizat, care să gestioneze toate persoanele autoexcluse și indezirabile. Totodată, organizatorii vor avea obligația de a tine evidența în format electronic a datelor de identificare ale persoanelor și de a identifica persoanele care intră în incinta locațiilor”, arată inițiatorul.